Færdighedsmoduler

Færdighedstræning er et område, hvor ens læringskurve i høj grad kan forbedres, ved at man selv gennemtænker og forestiller sig proceduren. Samtidig bør man via udstyrsmodulerne eller lignende øge sit kendskab til det udstyr der indgår i den pågældende færdighed.

En veldokumenteret undervisningsmetode, der minimerer fejl og behov for sidemandsoplæring (og dermed træk på potentielt sparsomme ressourcer) er 4-trins modellen. Et eksempel hvor denne model oversættes konkret til opsamling af en arterieblodgas på en intensiv afdeling er følgende:

  1. Hold grundigt øje med den erfarne sygeplejerske når vedkommende trækker en arterieblodgas fra en arteriekanyle. Noter dig evt. spørgsmål uden at forstyrre sygeplejersken.
  2. Bed en erfaren intensiv sygeplejerske vise dig hvordan man gør og stil spørgsmål løbende.
  3. Bed en erfaren intensiv sygeplejerske om du må tale hende igennem proceduren uden at hun gør noget du ikke har sagt. Dette trin kan udelades, men er trygt hvis man er bange for at gøre noget forkert.
  4. Bed en erfaren intensiv sygeplejerske om at overvære dig mens du trækker en arterieblodgas fra en arteriekanyle.

Det anbefales at man reflekterer over, hvordan man bedst selv tilegner sig de nødvendige færdigheder og åbent deler disse refleksioner med dem der oplærer en.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s