Intensiv terapi – Modulintroduktion

Akut kritisk sygdom leder oftest til en række svigtende organer. Størstedelen af intensiv terapi er målrettet at understøtte de svigtende organer indtil eksempelvis en infektion/betændelse er overstået. De væsentligste organsvigt rammer lunger, nyre, hjerte og kredsløb samt hjerne. Uanset, hvilket organ der sætter ud først ses de første symptomer oftest fra lungerne i form af påvirket vejrtrækning. 

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) er en sygdom der skyldes en virus kaldet “severe acute respiratory syndrome coronavirus 2” (SARS-CoV-2) der rammer øvre luftveje. Hvis sygdommen bliver alvorlig og hospitalskrævende er det fordi virussen har spredt sig længere ned i luftvejene og medført en lungebetændelse. Det primære organsvigt er derfor fra lungerne i tilfældet med COVID-19. Overordnet set udvikles forskellige grader af ”respirationsinsufficiens”. Derfor er det nødvendigt at lære noget mere om lungernes to hovedopgaver:

  1. At tilføre ilt (O2) til blod og dermed væv (oxygenering)
  2. At fjerne kuldioxid (CO2) fra blod og dermed væv (ventilation) 

Det første vidensmodul omhandler derfor ”respirationsinsufficiens og behandling”. En central behandling er respiratorbehandling, hvorfor der er flere udstyrs- og færdighedsmoduler i relation til denne. 

For at følge med i lungernes, og en evt. respirators, evne til at varetage disse to opgaver udtages og analyseres hyppigt blodprøver fra et arteriekateter. Det andet vidensmodul omhandler derfor ”analyse af A-gas”, ligesom der er en række udstyrs- og færdighedsmoduler i relation til denne.

Respiratorbehandling kræver infusion af både smertestillende (fentanyl) og sovemedicin (propofol). Det tredje vidensmodul omhandler derfor ”sedation til respiratorbehandling”. Ligeledes her er der en række udstyrs- og færdighedsmoduler indenfor kendskab til infusionspumper og klargøring/blanding af medicin til infusion. Derudover er intubation en forudsætning for at kunne påbegynde respiratorbehandling, men dette er en specialistopgave og berøres kun kort i denne vejledning som et udstyrs- og et medicinmodul.

Kritisk sygdom, respiratorbehandling og sedation belaster alle hjerte- og kredsløb således at understøttende behandling, primært med noradrenalin-infusion, kan blive nødvendig med henblik på at opretholde et tilstrækkeligt blodtryk og perfusion af kroppens væv og organer. Det fjerde vidensmodul omhandler derfor ”kredsløbssvigt og understøttende behandling”

Teorien bag ”nyresvigt og dialyse” berøres kun kort, og kendskab til udstyr, klargøring og udførsel må søges via andre kilder eller sidemandsoplæring i klinikken.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s