Medicinmodul 1 – Sedativa 

Fentanyl

Fentanyl er stærkt smertestillende og hører til stofgruppen af opioider. Det er et af de mest potente opioider. Til gengæld ophører effekten relativt hurtigt (10-30 min) efter reduktion eller seponering af infusionen. Den væsentligste bivirkning er respirationsdepression eller -stop, men det er et mindre problem i forbindelse med respiratorbehandling. En anden bivirkning kan være blodtryksfald, hvorfor man ligeledes skal kende til kredsløbsunderstøttende behandling ved brug.

Remifentanil

Remifentanil er et ligeledes hyppigt anvendt stærkt smertestillende. Det er et endnu mere potent opioid end fentanyl, men er samtidig hurtigere ude af kroppen. Bivirkningerne er i praksis de samme som for fentanyl. På grund af dets potens anvendes det primært som infusion. Remifentanil leveres som pulver der skal opslæmmes i isotonisk saltvand eller sterilt vand før brug.

Propofol

Propofol hører til gruppen af sovemidler også kaldet hypnotika. Det har beroligende og angstdæmpende virkning i mindre doser. Effekten er ligeledes kortvarig, og bivirkninger er ligeledes respirationsdepression og blodtryksfald. Særligt når det anvendes sammen med fentanyl. Propofol kan gives som intravenøs bolus, hvilket eksempelvis udnyttes før intubation eller ved svært agiteret patient koblet til respirator.

Midazolam

Midazolam er ligeledes et sovemiddel med beroligende og angstdæmpende virkning i mindre doser. Det ophobes dog i højere grad i kroppen end propofol, hvorfor længerevarende infusion kan vanskeliggøre daglig vækning (WUC) og medføre en lang opvågningsperiode. Derfor er propofol førstevalg som sovemiddel. Midazolam reserveres til patienter med svær respirationsinsufficiens eller multiorgansvigt der forventes respiratorbehandlet i lang tid.

Rocuronium

Rocuronium er et muskelrelaksans, der eksempelvis anvendes til intubation.

Skriv en kommentar